Pécsi Heti Betevő

A 2016. áprilisi indulást egy könnyed baráti beszélgetés előzte meg, mely nem maradt annyiban, hanem a tettek következtek, és megalakult a Pécsi Heti Betevő csapata. Nem tudtuk, de reméltük. Reméltük, hogy sikeresen létrehozhatjuk városunkban is ezt a remek dolgot, reméltük, hogy találunk befogadó közönséget, akik hasonlóképpen hozzánk, aggályok nélkül azt mondják: MEGCSINÁLJUK. Reméltük, hogy nem ég ki, nem múlik el; lelkesedés, önzetlenség és akarás lesz a húzóerő.

És hogy elképzeléseink megvalósultak-e? Beszéljenek a számok: 2017 júliusáig 35 alkalom, több mint 5000 adag étel, 45 súlyosan rászoruló család, több száz állandó vendég, közel 30 vendéglátó-, szórakozóhely és étterem, rengeteg, rengeteg önkéntes és munkájuk ad tanúbizonyságot, hogy valami, a maga gyönyörű egyszerűségével, mennyire nélkülözhetetlenné válhat.

Mekkora tömeget képes, ha csak egy kis időre is, kizökkenteni a rohanó hétköznapokból, megállítani, ráébreszteni, hogy az emberségesség, az önzetlenség és a segíteni akarás nem is olyan távoli a természetünktől, nem kell idegennek érezni, és nagyobb felüdülést, lelki békét tud nyújtani, mint ezer meg egy orvosság. A vendégeink számítanak ránk, számolnak velünk. Óriási szükség van az ilyen kezdeményezésekre, nem csak a mi városunkban, hanem országszerte. Kicsit több mint egy éve 70 adag ételt osztottunk, ez a szám ma már 200-nál tart, de sajnos több is elkélne még. Tevékenységünk fontosságát az is bizonyítja, hogy Pécsett mintegy 1500 hajléktalan embert tartanak nyilván, a népkonyha azonban csak 200 emberen tud segíteni naponta. A regisztrált rászoruló családok száma is évről évre rohamosan nő. Pécs nagy városnak számít, de az itt lakóknak elég „apró”: összetartó közösségekből nincs hiány, igyekszünk mi is részese lenni, egy szociálisan érzékeny réteget, szellemiséget kialakítani, elérni azokat az embereket, akikben van a miénkhez hasonló indíttatás, ugyanakkor az útját, módját még nem találták meg.

Ha úgy érzed, Te is tennél valamit, segítenél, ne habozz, jelentkezz hozzánk önkéntesnek, hisz: Sosem késő beszállni!

Pécsi ételosztás
Pécsi Heti Betevő

Projekt kezdete: 2016. április
Projekt vége: folyamatos
Helyszín: Pécs, Uránváros, a Megyeri kishíd és Jégpálya közti parkoló
Időpont: minden második vasárnap, 13 óra